Funksjonalistisk arkitektur høres kanskje veldig flott ut for de som ikke vet så mye om hva ordet egentlig betyr.

Et annet ord for det er rett og slett moderne arkitektur, det er bare en finere måte å si det på. Begrepet brukes stort sett i Skandinavia, men kan tidvis dukke opp i andre land også.

Oslo rådhusHva betyr funksjonalisme

Begrepet funksjonalisme kan brukes om flere ting enn bare arkitektur. Det kan brukes som et begrep for å forklare en viss periode som med spesielle stiler. Det kan også brukes som en betegnelse for det å bli kvitt ting man har fra før, og å oppgradere med nyere ting. «Moderne» er selvfølgelig en enklere måte å forklare det på. Uttrykket har blitt brukt i flere hundre år, og hva som kan betegnes som funksjonalisme, har naturligvis endret seg med tiden. En gjenganger har vært det at hvis en person bruker betegnelsen funksjonelt rundt et bestemt bygg, så er bygget betegnet som et vakkert bygg.

Hvordan kjennetegnes stilen

Funksjonalistisk arkitektur er en bestemt stil som er ganske enkel å legge merke til, så lenge man vet hva man ser etter. Det er visse huskeregler som bør gås gjennom før man velger å betegne et bygg som funksjonelt – eller moderne. Først og fremst er det ofte store flater på byggene som betegens som funksjonelle. Sammen med de store flatene er det ofte også rette linjer på bygget. Det er stilrent. Det har også vist seg at en gjenganger rundt funksjonelle bygg er at det ofte er geometriske former som har gitt inspirasjonen til bygget. Hvis man klarer å huske disse tre reglene, så vil man trolig oppdage hvor mange bygg som finnes i verden som automatisk vil gå inn under begrepet funksjonalisme. Det kan være lurt å lære litt om de ulike stilartene, for da vil man også lettere kunne forstå historien og samfunnet