Hver vinter venter vi nordmenn desperat på solstrålenes ankomst. Det er nesten som om vi selv har holdt pusten og lurt på når snøen skal smelte, om kulden skal slippe grepet og om solen har tenkt å komme tilbake. Det er nesten som om vi på lik linje med bjørnen har vært i hi, og har holdt oss mye innendørs.

I løpet av vintertiden er det mange som har reist til varmere strøk for å oppleve sommeren der. En liten ferie på en uke eller to kommer godt med når man er full av abstinenser etter sommeren. En slik ferie kan forkorte opplevelsen av den lange vinteren hjemme. Vi har holdt ut med vinteren fra november/desember til februar/mars.

Når livet bryter opp fra den brune jorda

Grønne spirer spretter opp og vi blir like forundret hvert år over dette skiftet fra grått til farger. Rundt 17. mai er gjerne påskeliljene framme, og stemorsblomstene og krokusene blomstrer for fullt. Våren er her for alvor.

I juni 2018 kom sommeren for fullt. Med full kraft og faktisk på en annen måte enn vi var innstilt på. Vi har noe vi kaller norsk sommer. Den består som regel av noen varme uker, avbrutt av regnværsdager, delvis overskyet og grå dager.

Tropesommeren 2018

I 2018 fikk mange bakoversveis. De som hadde bestilt seg tur til Syden angret antakelig. Syden var her. Gradestokkene viste over 30 grader mang en gang. Det var langt ifra anbefalt å sitte i sola midt på dagen. På tv var apotekere og leger framme med anbefalinger om bruk av riktig solfaktor, og advarsler om fare for hudkreft. Vi ligger angivelig helt på topp allerede på den statistikken. Men med en del krem og høy faktor blir alt så meget bedre.

Det uvanlig varme været ble til et problem

Sommeren ga også utfordringer for bøndene. For første gang på 40 år hadde det vært så varmt, og åkrene ble avsvidd. Mat til kyr ble brukt opp langt før tiden, hvilket resulterte i at en del kyr måtte slaktes. Velferdsstaten Norge fikk oppleve at sommeren kan ha en bakside også. Hvis dette fortsetter må vi kanskje ta litt grep om avlingene våre og herme litt etter land som avler fram andre typer korn og grønnsaker til andre tider av året; for eksempel Australia.