Svømming er ingen selvfølge for alle. Det er kanskje fort gjort å tenke at svømming er en simpel sak hvis man har gjort det hele livet.

Det man ikke tenker over, er at hvis man ikke har vokst opp med vann i umiddelbar nærhet, så er det ingen sikker ting at vann og svømming oppleves som noe trygt og godt.

Å lære seg å svømme

Det å lære seg å svømme kan være viktig av flere grunner. For det første der et jo en trygghet å ha hvis man noen gang befinner seg ved et vann eller et basseng eller på en båt. Det å føle en trygghet i nærheten av vann er bra, i motsetning til å føle seg redd og usikker. Som barn kan det være at man bare har lekt ved vannkanten, men aldri faktisk har lært å flyte eller svømme. Den tryggheten rundt vann blir fort borte hvis man en dag plutselig faller ut i dypere vann. Det å lære seg å svømme kan gjøres både i ung og i voksen alder. Som voksen kan man melde seg på svømmekurs, slik at man kan sørge for å oppleve den tryggheten rundt vann. Hvis man er forelder og har ett eller flere barn i huset, kan man vurdere å melde barna på et svømmekurs slik at de får ha den tryggheten fra tidlig alder. Noen skoler tilbyr også svømmetimer i skoletiden, og det er lurt å sørge for at barnet ditt får blitt med på det.

Viktigheten med å svømmeSvømme

Svømming er ikke bare det å kunne bevege seg i vann. Det handler også om å kunne føle seg trygg når man er omringet av vann, og ikke føle panikk. Det å kunne reise på en båttur uten at man er redd for at det skal skje noe slik at man må hoppe i vannet, er også veldig behagelig. Livet på sjøen er helt utrolig fantastisk, og det er synd å måtte gå glipp av det på grunn av mangel på svømmeferdigheter. Det er også en ekstra sikkerhet for de som befinner seg rundt. Det å måtte hoppe ut i vannet for å redde noen andre kan være en risiko i seg selv, og hvis man selv lærer seg å svømme, så vil man trolig slippe å påføre noen den risikoen. Som voksen kan det også være at man blir et dårlig forbilde for sine barn. Det er viktig å vise barnet at vann kan være gøy og positivt, men at man likevel må ha respekt for det. Respekten kommer hånd i hånd med det å være trygg rundt vann. Det finnes mange innendørsbasseng som det går an å bruke til å øve. Hvis man ikke finner et kurs å melde seg på, så kan man høre med venner og familie om noen vil bruke tid på å lære bort svømmeferdighetene. Når tryggheten rundt vann endelig begynner å komme, vil sommermånedene oppleves som noe helt annet, og det vil føles som en lettelse å kunne være i og ved vannet og føle seg trygg.